Welke oorsprongsdocumenten kunnen met OSD worden aangevraagd?

U kunt met de applicatie OSD van oorsprongsdocumenten.nl de volgende oorsprongsdocumenten aanvragen:

  • Certificaten van Oorsprong (CvO)
  • Legalisaties
  • EUR.1
  • ATR.1
  • EUR-MED
  • Certificaties

 

Certificaten van Oorsprong (CvO)

Een certificaat van oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van product aangeeft. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. De Kamer van Koophandel geeft deze certificaten van oorsprong af.

 

Legalisatie

Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch in het land waarmee u zaken doet. De Kamer van Koophandel legaliseert handtekeningen op allerlei soorten documenten, zoals contracten en handelsfacturen. Zo weet uw buitenlandse klant ook zeker dat het document geldig is.

 

EUR.1

Als bewijsstuk van de preferentiële oorsprong kunt u een EUR.1 of EUR-MED certificaat gebruiken. Deze documenten zijn niet verplicht, maar het gebruik ervan kan u of uw afnemer veel voordeel opleveren. Zeker in landen waar de invoerrechten hoog zijn.

 

ATR.1

Een ATR.1 is een douanedocument dat u kunt gebruiken bij handel tussen landen uit de EU en Turkije.

De EU vormt met Turkije een douane-unie, waardoor uw goederen van herkomst uit Turkije zonder invoerrechten kunt invoeren. Herkomst betekent dat het product in Turkije is geproduceerd of dat het eerder vanuit een ander land in Turkije is ingevoerd. De Turkse herkomst wordt vastgelegd in het ATR-certificaat. Jouw Turkse leverancier vraagt het certificaat aan bij de Turkse douane.

 

EUR-MED

Een EUR-MED certificaat is een variant op het EUR.1 en is alleen geldig als u handelt met landen waar de Pan-Euro-Mediterrane overeenkomst geldt. Deze overeenkomst maakt het mogelijk dat grondstoffen en producten van preferentiële oorsprong uit deze landen meetellen voor de oorsprongsbepaling (de zogenaamde cumulatie). Een EUR-MED gebruikt u in plaats van een EUR.1 en biedt meer mogelijkheden bij re-export naar een ander partnerland binnen deze landengroep.

 

Certificatie

Als u exporteert, moet u in sommige gevallen documenten certificeren. Dat kan een voorwaarde zijn van het land waar u mee handelt, maar kan ook een eis zijn van uw klant of bank (in verband met het betalingsverkeer).

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Zendesk